Het migreren van een webshop of website is een complex proces dat veel aandacht vereist, maar als je het goed doet levert het enorme voordelen op voor de online zichtbaarheid van je site. Aan de andere kant kunnen fouten tijdens de migratie leiden tot het verlies van zoekmachine rankings en zelfs delen van je website. In dit blog gaan we dieper in op wat een SEO website migratie inhoudt en welke technische SEO elementen je niet moet vergeten voor een succesvolle migratie.
Webshop migratie is het proces waarbij aanzienlijke veranderingen worden aangebracht aan de technologie, structuur, ontwerp of locatie van een webshop, met als voornaamste doel online groei te realiseren. Het is slim om een migratie te overwegen wanneer je de volgende uitdagingen hebt:
Vaak denkt met hierbij enkel aan het development aspect: een nieuw CMS, back-end inrichting, data migratie, etc. Maar vergeet men de technische SEO kant. Terwijl een geoptimaliseerde webshop juist het verschil maakt en je webshop naar het volgende online level tilt.
Een technisch goed geoptimaliseerde webshop of website is snel en gebruiksvriendelijk voor bezoekers, terwijl het voor zoekmachine robots gemakkelijk te lezen (crawlen) is. Een doordachte technische opzet helpt zoekmachines beter te begrijpen waar je webshop over gaat en voorkomt verwarring door duplicate content (dubbele inhoud). Belangrijke aspecten bij het technisch optimaliseren van je webshop zijn:
In een wereld vol ongeduldige bezoekers is een snelle webshop essentieel. Onderzoek toont aan dat mensen afhaken als een webpagina niet binnen drie seconden laadt. Trage websites leiden tot frustratie en verlies van verkeer. Google waardeert snelle webpagina's, wat zich vertaalt in hogere zoekmachine rankings. Zorg dat jouw webshop snel genoeg is voor een optimale gebruikerservaring. Gebruik tools zoals google page speed en core web vitals in google search console om de snelheid te testen en te verbeteren.
Webtoegankelijkheid betekent dat webshops of websites zo zijn ontwikkeld alle mensen het gemakkelijk kunnen gebruiken. Heb je een fysieke winkel? Dan is het een no brainer dat je rekening houdt met zaken zoals drempels, brede gangpaden zodat mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen makkelijk door de winkel kunnen navigeren. Maar online wordt toegankelijkheid nog te vaak vergeten.
Webtoegankelijkheid betekent dat iedereen de webshop kan gebruiken. Denk hierbij aan mensen die van een smart watch of ander klein scherm gebruiken, mensen met een gebroken arm, mensen die in fel zonlicht naar het scherm kijken, met een trage internetverbinding in de trein, etc.
Zorg ervoor dat zoekmachine robots jouw webshop goed kunnen doorzoeken en begrijpen. Een goede interne linkstructuur helpt hen belangrijke inhoud te ontdekken. Gebruik het robots.txt-bestand om robots aanwijzingen te geven en vermijd blokkades van essentiële CSS- en js-bestanden. Maak gebruik van de meta robots tag om te bepalen welke pagina's wel of niet in zoekresultaten moeten verschijnen.
Voorkom frustratie bij bezoekers en zoekmachines door dode links te vermijden. Dode links leiden tot 404-foutpagina's en beschadigen jouw gebruikerservaring en ranking. Gebruik redirects wanneer je pagina's verwijdert of verplaatst. Door een 301-redirect in te stellen, verwijs je bezoekers en zoekmachines naar de relevante pagina.
Duplicate content kan zoekmachines in verwarring brengen en jouw ranking negatief beïnvloeden. Gebruik canonical tags (rel="canonical") om aan te geven welke versie van een pagina de belangrijkste is en geïndexeerd moet worden. Canonical tags voorkomen problemen met duplicate content, vooral bij technische duplicatie door verschillende url's.
Veiligheid is een essentiële vereiste voor moderne websites. Implementeer HTTPS met een ssl-certificaat om gegevens tussen de browser en jouw site te beschermen. Google beschouwt HTTPS als een ranking-signaal, dus veilige websites scoren hoger in zoekresultaten. Controleer in de browser of jouw website HTTPS gebruikt. Een slotje in de zoekbalk geeft aan dat de site veilig is.
Gebruik structured data om zoekmachines te helpen jouw website en inhoud beter te begrijpen. Hiermee geef je gedetailleerde informatie over producten, diensten of recepten. Structured data kan jouw content in aanmerking laten komen voor rich results, waardoor jouw site opvalt in de zoekresultaten. Volg het juiste formaat voor het verstrekken van structured data en vergroot jouw zichtbaarheid in zoekmachines.
Een xml-sitemap is een lijst van alle pagina's van jouw website en fungeert als een routekaart voor zoekmachines. Het zorgt ervoor dat belangrijke inhoud niet wordt gemist. Zorg dat jouw site een xml-sitemap heeft om jouw zichtbaarheid te vergroten.
Heb je een meertalige website gericht op verschillende landen? Help zoekmachines begrijpen welke taal en regio jouw pagina's targeten met hreflang-tags. Deze tags geven aan voor welke landen en talen elke pagina bedoeld is. Hierdoor kunnen zoekmachines mensen de juiste versie van jouw site tonen in de zoekresultaten.
Kortom, een succesvolle webshop migratie vereist meer dan alleen het verplaatsen van je site naar een nieuwe locatie of platform. Het is een complex proces dat aandacht vereist om ervoor te zorgen dat jouw website snel, goed doorzoekbaar en vrij van fouten is. Bij Nxtlvl hebben we de ervaring en expertise om jou te ondersteunen bij elke stap binnen dit proces. Neem contact op en ontdek hoe wij samen jouw online ambities gaan realiseren.