Ooit heb je als ondernemer de keuze moeten maken: neem je een fysieke server op locatie of ga je met je data naar de cloud? Het is niet raar als je hebt gekozen voor de eerste optie, de cloud klinkt al snel ingewikkeld en duur. Toch is dit zeker niet het geval. Wellicht heeft je toenmalige IT-partner beide opties voorgehouden: ga je investeren in (bijvoorbeeld) Microsoft Cloud, of koop je nog fysieke hardware als diepte-investering? Het lijkt een logische keus om dan een eenmalige diepte-investering te doen en voor de server op locatie te gaan. Mocht dit bij jou het geval zijn, geven we je graag in deze blog 5 tips om de risico’s te beperken die een fysieke server met zich meebrengt.
Tip 1: Locatie - zorg dat je server in een afgesloten ruimte staat die niet warmer wordt dan 21 graden met optie tot noodstroom.
Bij de meeste bedrijven staat de server in een afgesloten ruimte, heel goed! Wat echter vaak wordt vergeten is dat deze ruimte ook over noodstroom en koeling moet beschikken, zodat de server niet oververhit raakt. En blijft draaien in het geval van een doorgeslagen stop of stroomstoring. Helaas zien we ook vaak genoeg dat de server wel in een aparte ruimte is geplaatst, maar samen met een archief of andere opslag. Het gevaar hierbij is dat verschillende mensen toegang hebben tot de ruimte, waardoor er ongelukken kunnen gebeuren of men vergeet de ruimte af te sluiten.
Tip 2: Beveiliging - zorg dat jouw bedrijfsnetwerk veilig is om het risico op hacks te verkleinen
Wellicht zit je in een bedrijfsverzamelgebouw en deel je een netwerk met andere bedrijven? Of je hebt wel een eigen bedrijfsnetwerk, maar de server bevindt zich binnen dit netwerk. Wees dan enorm waakzaam. In beide gevallen is de kans op malware aanwezig, wat interessant is voor hackers. Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link of e-mail te klikken en de hacker heeft toegang tot jouw server. Vaak heb je dit niet eens door, hackers zijn vaak een langere tijd actief terwijl ze onderzoeken of jouw data waardevol is. Wanneer dit het geval is kunnen ze je data encrypten. Hierdoor heb je geen toegang meer tot je data en wordt verzocht om een afkoopsom te betalen om je data weer vrij te krijgen.
Denk niet te makkelijk; “maakt niks uit, ik heb toch een back-up?!” Helaas nestelen hackers zich vaak voor langere tijd in je bedrijf voordat ze toeslaan. Dit betekent dat als je een back-up van je server hebt, deze ook besmet is en daardoor dus ook niet meer bruikbaar. Kortom het is een virus, vaak giftiger dan je in eerste instantie denkt.
Tip 3: Uitval – zorg voor een tweede server op een externe locatie
Je server is een stukje elektronica. Kortom, het kan net als elk ander apparaat defect gaan. Wanneer dit gebeurt moet er een nieuw onderdeel of zelfs een geheel nieuwe server worden besteld. Dit heeft vaak een lange levertijd én is niet direct door je IT-partner geconfigureerd om weer in gebruik te nemen, waardoor je als ondernemer niet gelijk up and running bent en goed moet bedenken wat je in de tussentijd doet en of je huidige werkzaamheden wel door kunnen gaan?
Ook hier horen wij vaak: “Ja, maar ik heb toch een back-up”. Dat klopt, alleen deze back-up is nooit een 1-op-1 kloon van wanneer de server kapot is gegaan en je hebt nog geen hardware om de back-up op te draaien. Kortom je moet dus een tweede server hebben, welke redundant draait om direct door te kunnen. Ons advies is om deze tweede server buitenshuis te zetten. Hiermee voorkom je risico’s zoals een serverruimte onder water, kortsluiting of zelfs brand. Maar met een tweede server kan je altijd weer vrij snel weer up and running zijn. Waardoor je lopende business er niet (te veel) onder hoeft te lijden.
Tip 4: Kijk waar je kan besparen
Je server verbruikt aardig wat stroom, hierdoor kunnen je jaarlijkse kosten voor elektra best toenemen. Je server moet namelijk 24x7 aan staan. Daarnaast is het goed om te weten dat je server ook een bepaalde levensduur heeft, afhankelijk van de intensiviteit dat de server wordt gebruikt schatten wij deze op 4-5 jaar.
Die eenmalige diepte-investering, bleek dus toch niet zo eenmalig als je wellicht aan het begin van de blog dacht. Naast dat je opnieuw een server moet aanschaffen, verouderden ook je Windows versies en overige software waardoor ook deze opnieuw gekocht moeten worden.
Hier heb je bij werken in de cloud geen last van. Meer weten?
Tip 5: Zorg voor een team van experts dat jouw IT-omgeving goed kent
Je fysieke server is altijd maatwerk; je hebt eigen software, dat speciaal voor jouw onderneming is ingericht. Kortom, je IT-omgeving is niet uniform en een IT-afdeling of -partner heeft specifieke kennis nodig over jouw omgeving. Hierdoor kost de inrichting en beheer onnodig veel tijd en dienen patches en updates regelmatig uitgevoerd te worden om de veiligheid van de server te waarborgen.
Groeit je bedrijf dan kan het zijn dat je server zijn maximum heeft bereikt. Kortom er moet memory of opslag bij worden gekocht. Vaak een kostbare oplossing, of door oudere leeftijd zijn de onderdelen niet meer leverbaar en ben je zelfs genoodzaakt een nieuwe server aan te schaffen.
Hoe Nxtlvl je kan helpen
Heb jij nog een fysieke server in je bedrijfspand staan? Neem dan gerust contact met ons op. Onze IT- experts denken graag met je mee hoe je ervoor kan zorgen dat jouw bedrijfsdata beveiligd is, je server schaalbaar, je de risico’s op uitval kan beperken én dit alles op een zo kosten efficiënt mogelijke manier. Een mogelijke optie zou bijvoorbeeld zijn om je fysieke server redundant te maken in de Cloud óf door het uitfaseren van je huidige server en de stap te maken naar Azure Virtual Desktop (Microsoft Cloud).
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem direct contact met ons op.
Share this
Persbericht - Nxtlvl Group neemt digital commerce agency Raak Creative over.
Tuil, 15-04-2024 Nxtlvl Group BV heeft Australisch digital commerce agency Raak Creative (raak.com.au) overgenomen. Raak zal onderdeel uit gaan maken …
Tools om jouw digitale toegankelijkheid te meten
Digitale toegankelijkheid betekent dat webshops of websites zo zijn ontwikkeld dat alle mensen het gemakkelijk kunnen gebruiken. Heb je een fysieke wi…
Wat is digitale toegankelijkheid?
Naarmate ons gebruik van technologie en digitale kanalen explosief toeneemt, groeit ook de behoefte aan digitale toegankelijkheid voor mensen met een …